Deze website maakt alleen gebruik van cookies om uw online gedrag op deze website te kunnen analyseren. Met deze gegevens zullen wij de website kunnen verbeteren ten doeleinde om u beter van dienst te zijn. Bij het achterlaten van een reactie, wordt naast uw ingegeven naam ook het ip-adres vastgelegd. Dit in verband om misbruik van deze functie te voorkomen. Wilt u meer informatie, kunt u een mail sturen naar info@lequin.nl. Let op: Wij geven uw informatie niet aan derden.

Slot

Vandaag huilde Sri Lanka dat we gingen vertrekken. Dikke tranen kletterden op het wegdek. Dit laatste weerbeeld zal niet veel veranderen aan mijn beeld over dit land. Maar laten we daar eens dieper op ingaan. Je neemt altijd een voorstelling van een land mee als je er naar afreist. Door de voorbereidingen van de reis en de ervaringen van voorgaande reizen was het beeld veelzijdig boedishtisch tropisch. Dit beeld is bevestigd door de reis, het is alleen meer verdiept. Ik ga aan de hand van een aantal subonderwerpen proberen aan te geven.

ALGEMEEN

Zoals bekend heeft Sri Lanka vorig jaar in zwaar weer gezeten. Veel demonstraties, afgezette leiders en schaarste in goederen. Allemaal indirect de schuld van Corona. Het land leeft van toerisme, dat merk je heel goed, en paar jaar daling van inkomsten daaruit, hakt er in. Inflatie is het gevolg en prijzen zullen dan ook in gedateerde literatuur en andere mediauitingen, niet meer representatief zijn. Dit jaar was alles weer iets beter, maar uit het diepe zwarte gat zijn ze nog niet.

MENSEN

In de kern zijn de Srilankezen hele vriendelijke en behulpzame mensen. Echter wat onder het vorige kopje is aangeduid, heeft er bij ze ingehakt. Daardoor komt hun basisinstelling van vriendelijkheid en behulpzaamheid, een beetje onder druk te staan. Hierdoor komt hun benadering soms ietwat drammerig over. Daarbij is natuurlijk een groot verschil te benoemen tussen vakgebied en regio. Het zuiden heb ik ervaren als iets meer layback dan naar het noorden.

VERBLIJVEN

Er is een groot aanbod van verblijven om te overnachten. Zelf hebben wij alles via Booking.com geboekt. Je kunt in alle prijsklassen een verblijf vinden en kunt dat redelijk kort op de bal nog beslissen. Er is genoeg aanbod. Populaire verblijven zullen misschien iets eerder vol zitten, maar tijdens onze reis zijn we dat minimaal tegengekomen. De verblijven, die ons het best zijn bijgebleven, zijn diegen met authenticiteit. Onder dit blog plaatsen we de lijst met onze verblijven.

VERVOER

Het verkeer in Sri Lanka is een chaos en daarom is zelf verplaatsen met een auto geen optie. Je kunt wel kiezen voor scooter of TukTuk, maar dat is meer voor de kleinere stukken. Het OV, bus en trein, zijn opties. Maar trein kan ontiegelijk druk zijn, bereid je voor en zorg voor de juiste tickets. Bussen hebben we zien rijden, maar dat lijken soms zelfmoordeskaders. Ze rijden echt als idioten. Wij hebben voornamelijk gekozen voor taxi's. Je wordt dan voor ongeveer 20 euro per uur verplaatst. Er is wel wat differentiatie in voertuig, maar met vier personen kun je goed vertoeven in bijvoorbeeld de Toyota Prius. Er zijn touroperators, die je via WhatsApp kunnen helpen. Verblijven willen het ook voor je regelen of zelf in te plaats van herkomst een taxi (bedrijf) aanspreken. Accepteer nooit het eerste voorstel. Wegen zijn overigens van goede kwaliteit. Zeker de tolwegen en deze zijn niet duur. PickMe is ook verstandig om te installeren op je telefoon. In de grotere steden kan je op die manier taxi's bestellen. Deze zijn vaak weer goedkoper dan een TukTuk.

GELD

In Sri Lanka betalen ze met de Srilankeese Roepies. Tijdens onze reis was 1000 roepie ongeveer 3 euro, rekende makkelijk. ATM's zijn goed voorradig. Let wel, sommige rekenen additionele kosten. BOC volgens ons niet. Grootste papier geld is 5000 roepie. Bij 300 euro pinnen loop je dus met een pak geld op zak. Goed om te weten, en waarschijnlijk door de inflatie, willen veel verblijven contant afrekenen. Dit ook weer voornamelijk in het noordelijke gedeelte.

TREKPLEISTERS

Ik heb het er in de blogs veelvuldig over gehad, de prijsdiscriminatie. Er is begrip dat deze trekpleisters ook bereikbaar moeten zijn voor de SriLankees. Echter is het verschil bij sommige trekpleisters zo groot, dat het gewoon niet meer leuk is. Verschillen tot meer dan 15 keer, is echt niet verdedigbaar meer. Het weerhoud dus toeristen om sommige zaken te bezoeken. Dat lijkt mij ook niet de bedoeling. De grote trekpleisters kosten soms behoorlijk, neem de leeuwenrots of entree national park. We hebben het dan over 30 tot 40 dollar per persoon. Houd hier rekening mee.

MOBIEL

Het mag geen verrassing heten dat mobiel internet voor pubervolk onmisbaar is, zelfs op vakantie. Maar goed als je reist als wij, en onderweg nog veel moet regelen, is het een voorwaarde om mobiel te kunnen communiceren. Het hebben van een telefoon met Dual Sim, plek voor tweede sim kaart, is dan makkelijk en op de luchthavens wordt je dan ook gebombardeerd met de aanbieders. Op aanraden van een Nederlandstalige inheemse bewoner, of Nederlander die zijn vaderland bezoekt, gingen wij voor Dialog. De pakketten, die beschikbaar zijn voor speciaal behoeftige als wij, zijn toereikend en betaalbaar. Zo schafte wij twee simkaarten met een bundel van 30 Gb aan. Het bereik was goed over het gehele eiland. Natuurlijk loop je eens tegen nul bereik aan, maar het was spaarzaam. Tip is dus om de tijd te nemen om een kaartje aan te schaffen op de luchthaven. De prijzen zijn uniform over het hele eiland en hier zitten nou eenmaal alle aanbieders op een rij. De kaart wordt geheel geïnstalleerd in je telefoon. Ook makkelijk.

ETEN

Er is veel variatie in eten verkrijgbaar. In de grotere toeristische plaatsen, wordt je soms binnengetrokken met de bekende westerse iconen als de pizza. Het authentieke eten is vooral op de bekende curry gebaseerd en gezien de ligging vaak gedecoreerd met visvarianten. Door geloofsovertuigingen zijn sommige vleessoorten soms wat minder vertegenwoordigt op de menukaarten. Buiten Colombo is streetfood zeer beperkt aanwezig. Een paar aanrader van onze kant waren Salty Dog in Trincomalee en Chill in Ella. Salty dog ligt heel idyllisch op het strand en wij hebben daar echt meerdere uren gezeten. Chill in Ella is lekker trendy, druk en voorzien van een uitgebreid menu. Van authentiek tot westers. Ik ben er geen liefhebber van maar een deel van het gezelschap was altijd dol op de uiteenlopende keuzes van Fruit Juices. Hoe tropischer, hoe mooier. De prijzen liggen zo tussen de 1000 en 2000 Roepies. Met soms een uitschietertje naar iets daarboven. Je eet dus vaak voor tussen de 3 tot 6 euro.

SLOT

Al met al was het weer een gedenkwaardige reis. Het bood vele gezichten van tempels, strand, bergen tot natuur. Als we het afzetten te opzichte van onze Maleisië reis, verliest het net. Meer omdat daar de verschillen tussen ervaring van de omgeving minder heftig waren. Het kwam soms wat monotoon binnen. Dat doet niets af van het feit dat wij wederom van Azië hebben genoten. Het geeft weer input voor onze volgend avontuur. Maar dat later. Twee avonturen als in dit jaar zijn ruim voldoende.

Hierbij een lijst van al onze verblijven. Aangeven in plusjes hoe ik ze ervaarde, afgezet ten opzichte van de beste:

Beach Corridor Spa & Hotel, Negombo: +++
Top was de airport transport
Shady Mango Villa, Sigiriya: +++
Heerlijke persoonlijke benadering van de eigenaren
Salubrious Resort,Anuradhapura: ++
Lag net te ver van het centrum
NN beach resort Trincomalee: ++++
Vooral geroemd door de pubers om de ligging aan het idyllische strand
Villa 92, Kandy: +
Locatie top, maar entourage van hotel zwaar gedateerd
Grand Royal Luxury Appartment,Nuwara Eliya: +++
Ligging van het goed ingerichte appartement had iets beter gemogen
Ella-inn, Ella: +++
Zeer hulpvaardige eigenaren, inrichting was simpel.
Kottawatta Village, Udawalawe: +++++
De beleving die je wilt en verwacht op vakantie voor een redelijke prijs
Nooit Gedacht Spa en Resort, Unawatuna: ++++
Prachtige historische locatie met voldoende faciliteiten
Trilium Botique Hotel, Colombo: +
Maakte de verwachting op basis van service en faciliteiten niet waar.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Volg mij op social media: